Det här med lugn och ro

18447443_10154567704807423_1560784256694295881_n

Jag tillhör skaran som tror på det här med lugn och ro för en valp, vikten av den där smekmånaden när man faktiskt bara är med sin nyfunna vän. Träningen kan komma sen och det finns några anledningar till varför jag personligen tycker detta är så otroligt viktigt. Visst även jag känner mig lite stressad när man ser hur alla andra med valpar tränar, tränar och tränar… Men sedan påminner jag mig själv.. 

Valpar behöver vila och detta då de växer så otroligt mycket inte bara i kropp utan mentalt. Man glömmer lätt bort att allt, precis allt är nytt för dessa. De måste få smälta alla intryck precis som våra tvåbenta barn. De behöver återhämtningen mer än någonsin.

Det här med passivitet. Tänk att det faktiskt finns kurser idag kring passivitet, det säger väldigt mycket om vår hundhållning idag. Vi gör och vill för mycket och våra hundar är stressade upp i taket. Här under valpens tid har vi möjligheten att lära dom att bara vara, kunna följa med utan krav och stim. Om man lägger ner fokus på detta kommer det märkas senare i deras liv. Detta är A & O och inte för oss utan för våra hundars hälsa!

Ge valpen en chans att hitta hem. Kanske låter lite klyschigt men tänk såhär, valpen hamnar hos dig – ett nytt hem. Nya lukter, nya miljöer, nya människor, kanske även andra djur. Det är väldigt mycket att landa i och lära sig bara där – tänk då när vi börjar kräva massa annat på allt allat som redan är. Vilket förstör både vilan och toppar stressen. Även här, ge valpen en smekmånad, låt valpen knyta an till dig, sin nya familj och landa.

DSC_0942

De som tränar på och redan när valparna är 10 veckor kan alla kommandon och börjar inleda olika lydnadsmoment… Ja, så häftigt att se men vi här hemma kommer vänta, landa och låta valparna få vara valpar en stund till. Sen, ja sen då jäklar då blir det lydnad, kommandon och träning men just nu gör vi ingenting!

Till er andra som sitter med valpar hemma och kanske känner lite prestationsångest,
ta ett andetag och kom ihåg att ni har många år framför er med träning.
Njut av tiden nu – tiden med en skön smekmånad i solen.

Annonser

2 thoughts on “Det här med lugn och ro

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s