Vad betyder Prestation för dig?

Prestation – det man (skickligt) har fullgjort.
Synonymer: Kraftprov, Resultat, insats, arbete

dogshow

Låt oss prata lite om det här med Prestation och speciellt när det handlar om våra djur.
Vi tvåbenta gillar att mäta våra kunskaper, visa och prestera. Denna egenskap ligger hos oss, människan, inte våra djur. Vi ska alltid vara så himla duktiga – gärna Bäst.
Om man har djur i hemmet och i detta fall som jag tänker på (hundar) och tränar dessa, måste man tävla då? Betyder det att man inte har en ”duktig hund” om man inte syns på tävlingsbanorna? Är man inte en dedikerad och engagerad hundägare om man väljer att inte vara en del av tävlingsvärlden? Är det att prestera med sina djur?
Handlar allt om att tävla? 

Prestation driver oss människor rakt in i väggen. Vi ska alltid prestera, med våra djur, på jobbet, ja överallt och detta enligt samhällets ramar och regler. Visa upp oss, visa hela världen vad vi kan, mäta våra kunskaper mot andra och alltid försöka vara bäst. Prestation handlar återigen om människan, våra djur har inget behov av att mäta, kraftprov, insats och offentlig göra deras arbete. Just detta gör så att många kraschar. Vi hinner inte ens reflektera över vår vardag, toppar och dalar utan springer alltid vidare mot nya mål.

Jag höjer på hatten åt dom som älskar att tävla, som åker land och rike med deras djur och genuint har roligt tillsammans, ni är grymma! Men jag vill trycka på att det inte är ett måste. Alla är inte tävlingsmänniskor, vissa bara älskar att träna deras hundar. Hemma, på klubben, i skogen utan stressen och tävlingsbanorna. Många djur trivs även bättre av denna vardag också. Så vad är prestation i hundvärlden? Är det att ha arbetat fram en harmonisk hund som en gång var en rädd omplacering? Är det att ha lyckats med vissa lydnadsmoment hemma i köket? Att ha en fungerande, rolig vardag tillsammans med sin fyrfotade? Att kunna ta sina hundar och köra en mil tillsammans i naturen i harmoni, tillsammans? Att kunna ha hunden lös när rådjuren kommer farandes..?

Eller är det bara via tävlingar som man kan prestera med sin hund?

Jag vill tro att det inte är så, att vi varje dag presterar med våra hundar genom endast utveckling och framsteg. Vad utvecklingen och framstegen innebär är olika för varje hundägare. För varför har vi våra hundar? Jo för att vi älskar att dela vår vardag med dessa djur, tävlingar är ett plus och då ska man tycka det är riktigt roligt men det ska absolut inte vara ett måste. Ett måste är att dela vardagen, att njuta av vardagen och att må bra – tillsammans. Jag kanske är helt ute och cyklar.. Prestation kanske bara handlar om att mäta kunskapsnivå, mot andra under tävlingsformer. Eller vad tycker ni?

wp-tavling-mydog

Wp tävling på MyDog

Annonser

4 thoughts on “Vad betyder Prestation för dig?

  1. Superbra inlägg Sara!! Tycker man läser lite här å där om folk som inte orkar längre, för det är så mycket press för tävling och att prestera och vara duktig utanför vardan!

    Liked by 1 person

  2. Jo, och vi är nog inte ensamma! Känner så ibland jag med, särskilt just nu, när det liggs väldigt lågt med träning här hemma. Vovven fäller, så ingen idé att ställa ut heller! ^^
    Men vi har roligt och försöker göra saker varje dag iallafall. Bättre än inget. 🙂

    Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s