Förläng maten för oss och djuren.

Visste ni att en vanlig familj i Sverige slänger över 100 kg mat per år. 
Denna siffra skrämmer mig och inte bara det, vi slänger mycket mat som faktiskt
inte är dålig. Utan det är rester, det är sådant som inte räcker till en hel måltid
och det ironiska i det här är faktiskt att vi har många som går hungriga
varje dag på våra gator i lilla Sverige. Det här är något som vi måste bli bättre på.

Att vi utöver att vi är lata och slänger mat så har vi ett problem som handlar om
att vi föder upp tusentals djur på så små marginaler som möjligt och så snabbt
som möjligt för att kunna slakta dessa för att de senare ska..? Slängas?
Alltså, förlåt men det gör mig förbannad på riktigt.
Liv som sätts till helt i onödan. Men okey jag ska inte kasta på er
alla mina åsikter i detta inlägg. Men om ni vill förstå mig lite bättre,
se dokumentären Cowspiracy. Finns på Netflix.

cowspiracy

Hur som, jag förstår att alla inte går och blir veggosar, eller flexisar eller vad
fan allt heter där man är medveten om vad man tycker i sig och vill ha en fin etikett
på det man brinner för..  Utan det jag faktiskt vill komma till är att kunna
använda sig av dessa rester istället för att slänga.
Det kan vi alla göra flexisar eller inte. 

Har du ett ägg över som går ut imorgon? Blanda ut det i hundens mat.
Det är ofta vi drygar ut hundarnas måltider med allt från grönsaker, frukt,
de där två små köttbitarna som var kvar från middagen..  Om man är osäker
på vad hundarna får och inte får äta kan man snabbt ta upp telefonen och googla.
Utöver hundarna, katten eller minigrisen om man har en sådan i hemmet
så kan man ju faktiskt lösa sina lyxproblem med att laga till nya rätter av sina rester.
Förläng maten genom att trolla fram något nytt av resterna helt enkelt. 
Som idag, vår kyl är proppad.. Med typ allt och inget. Tillslut stekte vi på det
där halva paketet med blodpudding, baconpaketet som går ut imorgon
och Tha-Tha så har sambon en låda imorgon! Resterna av baconen,
champinjonerna och de där två ensamma tomaterna..
De slängdes ihop till en pizza. Sann söndagsmiddag!

Hundarna fick sig också lite rester från kylen, som bacon, ett ägg,
morötter och lite gurka till deras färskfoder. På det slängde jag även på
lite laxolja och mineraler som är bra för leder och päls.

DSC_0461

Två hungriga tjejer väntar på kommandot – ”Varsågod!” 🙂 

Så tips till er som har rester i kylen men ideetorka, dessa recept kan man
göra om lite som man vill och efter det man har i kylen, blir gott ändå! 🙂

PurjolöksoppaPyttipannaPastagratäng och varma mackor.

🌸 Sara

Annonser

2 thoughts on “Förläng maten för oss och djuren.

  1. Därför jag dumpstrar mycket ^^ Och det enda kött jag köper är ekologiskt, naturbetat och närproducerat – man blir ju galet arg när djur ska födas upp under äckligt dåliga förhållanden för att sedan bara slängas i soporna! Jag tyckte dock att dokumentären blev lite.. Väl militant veggis med för stora stänk av propaganda i slutet. Men den började väldigt bra.
    Mitt svansdjur är ju jättekräsen i maten, men bra tips där på vad man kan göra för människomat av resterna! ^^

    Liked by 1 person

  2. Duktig du är! Jag försöker ha samma tänk som dig (även om det är lite svårt nu under preggotider) men bara genom att vara medveten kommer vi långt. 😄

    Jag håller med dig kring dokumentären! Den är jätte bra men något extrem. 😉 kram från oss!

    Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s