Blandras eller Renrasig?

Det känns som att jag ställs inför ett dilemma när jag arbetar
i en ideell organisation som arbetar med mestadels blandraser
och även import av hundar. Samtidigt som jag brinner för avelsfrågor.
Jag har endast renrasiga hundar hemma och vi har till&med gett Altas uppfödare avelsrätten för en kull valpar på henne.
Förvånar det er om jag säger att jag vill utbilda mig inom Avelsfrågor?

Jag förstår om folk kan tycka att jag är en liten hycklare.
Att jag borde välja sida. Blandraser eller Renrasiga. 

Så jag ska ta upp lite fakta här och lite tankar så att ni förstår mig.

 • Blandraser leder polisens statistik gällande bitolyckor.
 • Renrasiga hundar köpt från kennel kostar med än en blandras och
  en grundlig utredning på ägaren sker innan köp.
  Ofta med referenser.
 • Import av djur kan medfölja att sjukdomar kommer in i landet
  OM veterinär besiktningen brustit. Alltså rent krasst inte har gjorts.
 • Register finns för renrasiga hundar, i dessa register hålls i princip all fakta från hundens röntgen, mentaltest och leden bakåt som ex. hundens föräldrar.Listan kan göras lång.. Men om man har ett öppet sinne i dessa frågor och grottar ner i det här ordentligt så ser man rätt snabbt
  den där röda tråden.. Många som skaffar en blandras skaffar denna hund för att de är billiga, det är inte allt för sällan detta också är ett impulsköp och många gånger har ägaren varken tid eller kunskap för en hund. Det som händer då är att vissa av dessa hundar hamnar i diverse problem. Och landar i polisens händer.
  Om man köper hund från en seriös kennel så kostar det rätt mycket pengar, du har oftast inte råd att impulsköpa en hund från en kennel och även om du har det så släpper inte kennlarna hundarna till vem som helst. Det är många mail, samtal och besök innan du får hem din nya hund och i vissa fall får du inte ens välja hund i kullen utan det gör kenneln åt dig!De som bara vill få hem en hund snabbt för att göra ungarna
  hemma glada orkar inte gå igenom hela projektet med att
  få hem en hund från en kennel. 

Men Betyder det här att blandraser är skit?
Att man bara ska ha renrasiga hundar?
Nej, vi ska ta ansvar över de hundar som finns och hjälpa dessa som lever idag att kunna få riktigt bra hem! När vi importerar hundar till nya hem hos oss är det också bra att veta att hundar från Irland är befriade från dessa sjukdomar som media ibland målar upp! Men självklart ska veterinärkontroll göras precis som med en hund som man kan
köpa direkt från Sverige!

Viktigt att poängtera i detta inlägg är att självklart finns det seriösa uppfödare
av blandraser och lika många oseriösa uppfödare av renrasiga hundar.
Att aveln har exploderat i vårt lilla land av även skräckexempel till uppfödare
är något jag också kan skriva om i timmar! 

De hundar som finns idag ska vi ta hand om! Oavsett ras, land, whatever. 
Men jag är inte sådär jätte pigg på att blandrasaveln ökar utan ser hellre att de seriösa kennlarna fortsätter deras viktiga arbete med att få fram friska hundar med ett psyke för det deras uppgift nu kommer vara.
Att få ut dessa till rätt hem. En arbetande hund förtjänar ett hem där den får arbeta, en hund som vill mysa på soffan med barn klängandes över sig förtjänar att få bo hos en barnfamilj och en hund som klarar 40 minus, älskar att bo i flock och dra milen varje dag ska fan få göra det!

Men de hundar som är blandraser förtjänar också ett hem fyllt med
kärlek och omvårdnad! Självklart! Och därför gör jag det jag gör.
För om man vill hjälpa en utsatt hund men ändå veta att det går seriöst till finns det organisationer som hjälper till. som gör allt förarbete och kämpar för att det ska bli Bra.

När det kommer till kärleken för de hundar som finns idag struntar
jag fullständigt i storlek, ras, kön. När det kommer till aveln
av framtida hundar. Ja det är en helt annan sak.
Där vill jag ha kontroll. Som ni förstår så har jag en gråzon i
denna fråga där jag väljer ut mina åsikter efter nutid och framtid.

Med detta sagt så önskar jag att klyftan mellan dessa två inom hundvärlden kunde få minska, att vi hjälps åt och kommer ihåg att renrasig eller inte renrasig så är det vi, människan som ligger bakom skapelsen och i detta val måste vi även ta vårt ansvar. ❤

🌸 Sara

 

Annonser

10 thoughts on “Blandras eller Renrasig?

 1. Jag är glad att du har bra erfarenheter av uppfödare av renrasiga hundar.
  Tyvärr delar jag inte din uppfattning att det är så svart – vitt.
  Till exempel:
  Det är många som inte alls är noga med valet av hem.
  De finns de som föder upp och säljer tex en malle till förstagångsägare.
  Som föder upp hundar för att tjäna pengar och inte alls ger dem en bra miljö under valptiden och som inte kollar upp nya hemmet.
  De hjälper inte till med omplacering om familjen behöver hjälp osv.
  De som dödar valpar som inte har rätt fläckar. (dalmatineruppfödare tex)
  Det finns uppfödare som skickar snygga hanar över hela världen för att sprida deras gener utan minsta hänsyn till vad de stackars hundarna får utstå och hur många olika ”hem” de får ha mellan flygresorna. De är inte mer värda för sin ägare än sperman de bär på.
  Jag tycker inte att blandrasavel är bättre. Men att generalisera och säga att uppfödare av renrasiga hundar är seriösa håller inte. Det är en stor gråskala.
  En bra uppfödare föder upp hundar av rätt anledning och är noga med vilka hem hundarna får.
  Rätt anledning att föda upp hundar är inte prestige, pengar eller att prioritera aveln av ett osunt utseende. Rätt anledningen är att ta fram trevliga, välmående hundar med bra egenskaper som det finns efterfrågan på och bra passande hem till. Oavsett om man väljer renrasig eller blandras så är det oerhört viktigt att man väljer var / vem man köper sin hund av. En stamtavla är ingen garanti för att du stödjer en bra verksamhet.

  Liked by 1 person

 2. Så jäkla bra skrivet och jag är på samma linje, ALLA hundar är värda ett hem! Jag avskyr blandrasavel och oseriös avel men har själv hundar från seriösa uppfödare (och nu minstingen från Irland). Får jag kopiera ditt inlägg och länka dig i min tänkta blogg? ❤

  Liked by 1 person

 3. Precis som du skriver ”en bra uppfödare föder upp hundar av rätt anledning och är noga med vilka hem hundarna får.” DET för mig är en seriös uppfödare!!

  Tyvärr finns det allt för många bland renrasiga som inte håller deras del som en uppfödare ska göra för att kunna klassas som uppfödare! Tragiskt och är också något som hundsverige måste arbeta mer med.

  När det handlar om pengar och djur så ser man ofta hur människan börjar se mellan fingrarna. Liv i alla dess former ska inte vara en vinstfråga enligt mig och sålänge uppfödarna gör ett bra arbete oavsett om det är en renrasig eller blandis och dessa hamnar hos en familj som tar hand om djuret så är det precis som det ska vara.

  Men människan brister så många gånger och ibland undrar jag om det inte skulle vara bättre om man införskaffade hundkörkort och bättre uppföljning på kennlarna som finns idag …

  Gilla

 4. Ett inlägg som väcker många tankar. Jag tror att man lätt gör en tankevurpa och generaliserar, jag tänker att det finns oseriösa respektive seriösa uppfödare bland både renrasiga kennlar och blandisuppfödare, det finns importhundar som säljs ur bakluckor men också de som är medvetet tagna in i landet med en kärleksfull familj som väntar dem och det finns mer eller mindre seriösa rescue organisationer…
  Vi som jobbar med Hundarutanhem tar ju in hundar från Irland där inga andra parasiter finns än de som redan finns i Sverige så man behöver inte vara orolig över att ta in någon ny smitta. Alla hundar vi tar in är dessutom inte egentligen blandraser men klassas som det eftersom de inte har någon stamtavla, det hindrar förstås inte att de ändå är ex boxrar eller rottisar sedan många generationer tillbaka. Det arbete vi lägger ner med intervju, hembesök och ibland ringa referenser är mer omfattande än vad många kennlar gör. Uppföljning med träningsråd och att vi tar tillbaka hundar och letar nytt hem om det behovet trots allt skulle uppstå görs av en del kennlar men långt ifrån alla tyvärr.
  Man ska också tänka på att alla hundar i grunden är blandraser, de stammar från samma förfäder och de olika raserna skapades först för drygt 150 år sedan (och många är yngre än så) och det är bara människans olika preferenser som gör att vi har börjat välja ut vissa utseenden alt egenskaper och avla på dem och så småningom kalla valparna för en ras. Nackdelen med detta är att man ur ett rent hälsoperspektiv har skapat ett genetiskt problem, det finns inte någon ras där man har tillräckligt många ”founders”, alltså starthundar, för att efter många generationer kunna undvika inavel – det är lite som en isolerad ö utan tillgång till omvärlden där det bor 100 människor, så småningom kommer alla att bli släkt med alla… Så vi ser allt fler ärftliga sjukdomar inom raserna och när vi då välvilligt försöker avla bort dem (vilket är av godo) minskar vi urvalet av hundar ännu mer så att inaveln går allt snabbare och vi tappar en del andra egenskaper samtidigt, ingen gen är så isolerad att den bara har en effekt. Samma effekt får man av tävlingar om man tänker efter, många vill avla efter de framgångsrika hundarna så antalet föräldrar blir färre, några hanar står för en stor del av antalet kullar. Räknar vi sedan in kastreringar och att en del hundar inte räknas som godkända (ex vit boxer som jag själv har och som tidigare nästan alltid avlivades trots att det är helt normalt och utgör ca 20% i en normal boxerkull, nu har de godkänts i Tyskland i alla fall) så armar vi ur genpoolen ännu snabbare, inte av ondska utan av okunskap. Aveln har ju också gått mot mer extrema utseenden i många fall, jämför engelsk bulldog för femtio år sedan – en atletisk funktionell hund – med dagens hund som ofta måste insemineras, alltid förlösas med kejsarsnitt och som löper stor risk för värmeslag, allt detta inom ramen för sk seriös avel. Jag tycker att det är synd att detta inte diskuteras mycket mer, vi avlar sönder våra hundar :/ För att citera en uppsats från SLU 2012: ”Blandraser blev något äldre än den genomsnittliga hundpopulationen”. Vi kan räkna med att den skillnaden kommer att öka.
  Vad gäller bettstatistik i Sverige så finns det faktiskt ingen tillgänglig samlad sådan info, varken försäkringsbolag eller polis registrerar ordentligt efter ras men med tanke på att blandrashunden är den absolut vanligaste hunden i Sverige enligt JBV så är det självklart att de borde hamna högt på antalet bett också, av samma anledning hamnar ofta Golden Retriever högt i statistiken.
  Oavsett så är det viktigaste för mig att vi försöker att hitta bra hem till de hundar som redan finns och som inte har det bra 🙂

  Gilla

 5. Carolina, precis som vi skrev om på min FB så finns det faktiskt statistik att hämta MEN du tyckte att denna var missvisande? Jag tror det är viktigt att förstå att detta inlägg inte säger allt, utan handlar om mina tankar kring dessa frågor. Att dessa klyftor bör minska och att mitt mål är att någon gång kunna se oss människor med hundintresse oavsett klubb, ras eller ideologi ska kunna arbeta tillsammans mot målet att Hundarna ska må bra och att de som äger hund
  genuint vill ha och kan ta hand om hunden.

  Gilla

 6. Tror att vi alla vill att hundarna ska må bra och ha lämpliga hem 🙂 Det viktiga med mitt inlägg är inte statistikdelen tycker jag utan en diskussion om hur vi hanterar uppfödning utan att skada hundar och hur vi ser till att alla hundar har hem. Och jag har ingen åsikt om vilken typ av hund folk skaffar bara de gör ett medvetet val. Men visst är det så att det inte finns någon tillförlitlig statistik, sjukhusen noterar inte vilken ras som har bitit, inte heller polisen eller försäkringsbolagen har konsekvent registrerat det men dessutom finns en del helt uppenbara felkällor, som att folk inte har en aning i många fall vad det är för typ av hund som bitit dem förutom att mörkertalet är stort, folk rapporterar inte mindre bett, bett av den egna hunden osv.

  Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s