Jul med Hund

Till Alla läsare, hundägare och vänner där ute vill jag först säga God Jul! 

Jag tänker idag ta upp en stående punkt som Alla kan relatera till.
Att fira jul med människor och hundar. Detta är ett ämne som är väldigt känsligt
för både hundägare samt människor som inte har något hundintresse alls.

För hur ofta har man inte suttit där, med hundar som skäller, springer runt och har ner saker, snor mat från bordet och helt enkelt drar upp stressnivån lite mer och får en att bli lite mer slut efter julafton. Om vi bortser från alla undanflykter, bortförklaringar och andra anledningar till varför vissa människor förmänskligar hundarna och utsätter vår omgivning för detta så kan vi lugnt erkänna att det är ett problem.

Men det är inte så svårt.
Det finns två regler som man kan följa så att man får en lugn jul.

1. Våga låta hunden vara ”själv.” för hundar som inte är så passivitetstränade
Sätt upp ett galler eller gör en liten hage nära er. Låt hunden vara på ett ställe där denne ser er och där ni ser hunden men så att hunden får en egen lugn plats och att ni i umgänget kan röra er fritt och lugnt utan att ständigt behöva passa på hunden.
Detta är det mest effektiva sättet att få en lugn och harmonisk jul eller annat evenemang och hunden lär sig att vara lugn och inte stressa upp sig själv runt er.

2. Låt hunden ha en egen plats. för hundar som är passivitetstränade.
För de hundar som är passivitetstränade och alltså kan varva ner på en plats och stanna där, är det helt perfekt att ta fram den där hundbädden eller pläden som din hund tycker om. Ställ den en bit ifrån allt spring men så att din hund endå känner att denna får vara med. Låt hunden ligga vid denna plats och var konsekvent, hunden ska ligga på sin plats.
Om detta går bra är det alltid trevlig om hunden har ett ben att tugga på under kvällen.

Gällande båda punkterna är det viktigt att vi människor inte stressar upp hunden,
hälsa inte mer än nödvändigt, beröm inte om hunden faktiskt inte har gjort någon specifik uppgift och smyg inte ner massa julmat i hundens mage.. För om 10 personer gör alla dessa saker kan jag lova dig att hunden kommer vara super stressad när kvällen är slut. Låt hunden ha en lugn kväll och fokusera på vänner och familj. 🙂

Annonser